אחח איזה כיף, הקיץ הגיע ואיתו גם ריח הכלור וקרם ההגנה בבריכה של הקייטנות יחד עם הטיולים של היישוב סביב נקודות יפות בארץ, אך יצא לכם רגע לעצור ולשאול: "איך בעצם סוגרים את האוטובוס לאותו הטיול או לקייטנה?"
אחד מגולשינו העיר את תשומת ליבינו לתופעה מדהימה.
אז בואו לצלול איתנו בפרק הראשון של.."חוזים באפלה"…
בשנות ה90 חיננית אז מושבה חקלאית לפיתום אווזים סוגרת ענף החקלאות עליו התבסס כלכלת היישוב החדש.
כתוצאה מכך רבים מהתושבים מקבלים מענקים, הכשרות מקצועיות ובנוסף הם מקבלים גם… נכון מאוד.. אוטובסים, יותר נכון מיניבוסים על מנת שיהיה להם מקצוע ביד (מהסוכנות היהודית פרט חשוב שנציין אותו בפרקים בהמשך).
אכן מדובר בדבר מבורך, בכל זאת בשביל לקיים התיישבות יהודית חזקה צריך אוכלסיה שתוכל לפרנס את עצמה.. אך כעבור כמה שנים אנו מגלים שכאשר צריכים בעל מקצוע לשיפוץ הגג, פתיחת סתימה או צביעת קיר בגן אפשר פשוט לבקש כל סכום מהיישוב בגלל שאין באמת מכרז והיישוב מקבל המון תקציבים שחבל שהוא יתבזבז על כביש או פארק.
עם השנים גילו שאם יש "העדפה מתקנת" לבעלי מקצוע מהאזור אז בואו נקח יקר מתקציב היישוב גם אם המחיר אינו ריאלי (מסמך שקיבלנו למערכת מראה הצעת מחיר של קבלן אוטובוסים מחדרה לנסיעת הלוך חזור מהיישוב לחדרה ובחזרה לעומת קבלן שיוצא מהיישוב, *זאת אומרת שאין לו נסיעה ריקה לפני ליישוב* וחזרה.)
הפער.. כמעט כפול.
במשך שנים אנשים מהסוג הזה דאגו לשמור לעצמם עמדות מפתח או נציג בתוך הועד כדי לשמור על האינטרס האישי/כלכלי כדי חלילה לא לפגוע בחליבת הפרה המניבה (חיננית).
ואם עד כאן אתם אומרים לעצמכם, אוקי.. זה קורה בכל הישובים אין מה לעשות עם זה ועדיף לזרום.. אז תנו לנו לזעזע אתכם יותר כי דבר זה יכל לגלוש גם לתחומים נוספים שהיו עלולים להשפיע על חיינו באופן ישיר.
גם בחודשים הראשונים של המלחמה כאשר רוב תושבי היישוב חוייבו בליווי הקבלנים שנכנסו ליישוב, היו בעלי אינטרסים שדאגו כבר להם ולקולגות לפטור מליווי (כבר בחודש הראשון בחודש אוקטובר ניתן פטור למקורבים).
אנחנו מאמינים ששקיפות מלאה תפחית ואף תדכא את ההרגל המחריד הזה ושהכסף ינותב לפיתוח היישוב, ניקיון, ביטחון, רווחת הותיקים ולפיתוח הקהילה הצעירה והבוגרת.
בעצם אם אני מבין נכון יש תושבים ששילמו דמי שמירה על פועלים ישראלים ויש כאלה שלא שילמו? או שמלכתחילה לא היו חייבים בליווי?
יש דרג ויש זרג.